Каква е разликата между артрит и артроза на ставите?

Проблемът със ставните заболявания винаги е актуален. След четиридесет години около една трета от всички хора започват да изпитват болка при движение, а след петдесет повече от половината от населението започва да изпитва болка. Постепенното разрушаване на хрущялите, ставните връзки, костите и меките тъкани около ставите се нарича от лекарите общия термин "остеоартрит".

Как може да се предотврати това състояние? И какви лечения ще помогнат за облекчаване на болката, когато болестта вече се е развила? За да отговорите на тези въпроси, първо трябва да разберете разликата между артрит и артроза - най-често срещаните ставни патологии.

Какво е артрит?

Етапи на развитие на артрит - възпалително увреждане на ставите

Каква е основната разлика между артрита и артрозата може да се види от наименованията: остри, внезапни заболявания завършват с "-itis"; с "-от" – заболявания с бавно протичане, хронични процеси.

Артритът е възпалително увреждане на ставите, което възниква поради неправилно функциониране на имунната система поради инфекция (например възпалено гърло или отит), травма, метаболитни нарушения, хипотермия, стрес или други причини (дори автоимунни).

Първите признаци се появяват така:

 • остра болка в една или повече стави (често не само по време на движение), особено рано сутрин;
 • уголемяване, подуване, оток, зачервяване на възпалената става;
 • забележимо повишаване на температурата на мястото на възпалението.

Възпалителните процеси, причинени от артрит, могат да засегнат цялото тяло. В този случай пациентът чувства висока температура, втрисане, губи сила и може да получи възпаление на други органи (очи, пикочно-половата система, дори сърцето, белите дробове, черния дроб и бъбреците).

Артритът има няколко десетки форми. Най-често срещаните от тях са:

 • ревматизъм– възпаление на съединителната тъкан на големи и средни стави, възникващо след инфекции;
 • ревматоиден артрит– автоимунен бавен процес, който симетрично засяга няколко стави едновременно; причинява появата на "възли", болка, загуба на подвижност; може да причини възпаление на много органи;
 • подагра– причинени от натрупване на пикочна киселина в кръвта и соли в ставите; най-често започва с остра болка в ставата на големия пръст на крака;
 • реактивен артрит– възниква на фона на увреждане на организма от инфекции (хламидии, стрептококи и др. );
 • инфекциозен артрит– започва поради бактериална инфекция на самата става.

Какво представлява артрозата?

За разлика от артрита, артрозата не е придружена от възпалителни процеси. Провокира лошо кръвообращение в ставата, което води до изсъхване на хрущялните части.

Артрозата е заболяване, което деформира и разрушава ставната тъкан. При него свързващите слоеве се дехидратират, изтъняват и се „износват". Костите започват да се допират, което причинява болка и затруднява движението на човек.

Признаци на артроза на ставите са:

 • след дълъг период на неподвижност (например нощна почивка), ставата „замръзва", но след това бързо се развива, когато активността се възобнови;
 • работата на ставата е придружена от странни звуци (щракане, хрускане, смилане);
 • физическата активност причинява болка.

Какви са разликите между артрит и артроза?

И двете заболявания засягат ставите. Но те са причинени от различни причини, протичат по различен начин и могат да доведат до много различни последствия. Само правилната диагноза, основана на разликата между артрит и артроза, може да предотврати непоправима вреда на тялото.

Необходимо е време, докато дегенерацията на хрущялната тъкан се развие достатъчно и костната деформация започне. Следователно хроничната артроза обикновено се проявява в напреднала възраст (след 60 години, по-рядко след 50). Най-податливи на промени са ставите, които постоянно работят под натоварване: пръстите на музикантите, коленете на спортистите и товарачите, глезените на хората, които ходят много или работят в изправено положение и др.

За разлика от тях артритът може да се появи дори при дете. Възпалителният процес причинява патология на синовиалната мембрана, наситена с кръвоносни съдове и ставна течност (докато при артроза тя просто се произвежда в недостатъчни количества). За съжаление почти всеки пети случай на инвалидност в света е причинен от различни форми и усложнения на артрит.

Възпалението може да засегне не само ставите, но и други тъкани с активно кръвообращение: кръвоносни съдове и сърце, бели дробове, коремни органи, очи, пикочна система и др. От друга страна, артрозата е ограничена от локално механично увреждане на костите и образуване на остеофити в зоните на деформация на ставата. Въпреки че е в късен стадий и напреднала форма, заболяването може да доведе и до инвалидизация, напълно обездвижвайки крайниците на човека.

Как се проявяват артритът и артрозата?

Болката в ставите е най-забележимата проява на артроза и артрит.

Нека сравним външните прояви, за да обясним ясно разликата между симптомите на артрит и артроза.

 1. болка. В началния стадий на артрозата (която продължава с години) болката в ставите се появява по време на физическа активност и изчезва след почивка. Рядко е остър и силен. Дори когато заболяването се развие, когато болката може да се появи дори при малки движения и дори в покой, обикновено е достатъчно тялото да се постави в удобна позиция, за да отшуми. При артрит пациентът се притеснява от остри болкови атаки с голяма сила, които могат да бъдат потушени само със специални лекарства. Характерен симптом е болката по време на почивка, особено рано сутрин.
 2. Щракане, смилане, хрускане на ставите. В ставите, засегнати от артроза, хрущялните слоеве се разрушават. Те спират да предпазват главите на костите от контакт помежду си. Следователно, когато се движат, костите се докосват и трият, произвеждайки груби, сухи звуци. Колкото повече прогресира заболяването, толкова по-силно и по-силно щракането на ставите става. Артритът обикновено не е придружен от подобни симптоми.
 3. Деформация на ставата и околните тъкани. Развитието на артроза с течение на времето води до промяна във формата на костите: главите им започват да се рушат и износват и могат да се появят остеофити. Понякога в острите стадии има подуване и болезнена болка, но тези симптоми не са постоянни. Но засегнатата от артрит става се възпалява и подува. Появяват се подуване и уплътнения. Кожата се зачервява и става гореща.
 4. Ограничена подвижност. Остеоартритът причинява скованост в специфична става, която изчезва с движение. В по-дълбоките етапи сковаността се увеличава, амплитудата на флексия намалява, което в крайна сметка води до неподвижност. При артрит може да почувствате скованост в цялото си тяло и опитите да се движите ще причинят остра болка.
 5. Промени в състава на кръвта. Артрозата не е възпалително заболяване, така че не се отразява в анализа. Артритът причинява значително повишаване на скоростта на утаяване на еритроцитите, което показва активен инфекциозен и възпалителен процес.

По този начин симптомите на артроза в ранните етапи рядко могат да причинят силно безпокойство и дискомфорт. Това води до небрежно отношение и късно диагностициране на заболяването, което означава, че усложнява по-нататъшното лечение.

Причини за остеоартрит

Има няколко фактора, които увеличават риска от патологични промени в ставите и околоставните тъкани: постоянно претоварване, дисбаланс на имунната и хормоналната система, лоша физическа форма. Ето защо, за да предотвратите заболяване, трябва редовно да следвате тези препоръки:

 1. Поддържайте умерена физическа активност чрез прости упражнения, ходене, плуване и др. Това ще ви помогне да се отървете от наднорменото тегло, да подобрите кръвообращението, да укрепите мускулите - и по този начин да облекчите напрежението върху ставите.
 2. Опитайте се да ядете здравословни храни. Мазните храни, червеното месо и алкохолът могат да бъдат вредни. Напротив, морските дарове, плодовете и зеленчуците, както и ястията, съдържащи хрущял и желатин, ще бъдат полезни за тялото. Важно е да пиете много чиста вода (2-3 литра на ден).
 3. Изберете подходящи дрехи и обувки: удобни токчета, достатъчно топли, не ограничаващи движението.
 4. Ако е възможно, избягвайте стрес, смущения и други „шокове" за тялото.

Въпреки това, ако човек вече е диагностициран с артрит или артроза, преди да извършите дори такива прости действия, трябва да се консултирате с лекар. В някои случаи конвенционалната профилактика също може да навреди и да влоши състоянието.

Но как се лекуват артритът и артрозата? Каква е разликата? Причините за тези патологии са различни: имунни процеси, борба с инфекцията в първия случай срещу недохранване на хрущяла във втория. Следователно начините за справяне с тях ще бъдат различни. За да изберете правилния начин на действие, първо трябва да поставите точна диагноза.

За да направите това, най-добре е да се подложите на радиография и ЯМР в комбинация с лабораторни изследвания на кръв и урина. След проучване на резултатите лекарят ще предпише подходящи препоръки.

Лечение на артрит

Ако острата форма на заболяването е причинена от инфекция, тогава тя може да бъде излекувана с антибиотици. Но в този случай е важно точно да изберете лекарството: необходимо е да неутрализирате патогенните бактерии, преди патологията на ставата да стане необратима. Курсът се допълва с противовъзпалителни и имуноподдържащи лекарства.

В случай на хроничен артрит (например ревматоиден), лечението трябва да се извършва редовно през целия живот. Най-често се използват кортикостероиди, цитостатици и съвременни биологични продукти. Това са доста мощни лекарства, така че за да се гарантира, че те не причиняват вреда на тялото, правилното изчисляване на дозите, честотата и продължителността на употреба е от решаващо значение.

При силна болка Вашият лекар може също да предпише курс от аналгетици. И задължително се препоръчват съпътстващи методи за подкрепа: диета, физиотерапия и курс на физиотерапия. Ако възпалението е обхванало други органи, пациентът трябва да бъде насочен за допълнителни специализирани изследвания.

Лечение на артроза

Съвременните методи позволяват почти напълно да се отървете от проявите на болестта, ако диагнозата е поставена на ранен етап и възрастта на пациента не достига четиридесет години. За да направите това, в допълнение към стандартното наблюдение на стреса върху ставата и курса на лекарства (те инициират регенерация, възстановяват храненето и хидратацията на хрущяла), на пациента могат да бъдат предписани кални обвивки, електрофореза и акустична терапия (която засяга засегнатия тъкан с нискочестотни звуци).

При възрастни хора или в напреднали форми артрозата не може да бъде напълно излекувана, но е възможно да се постигне значително подобрение на състоянието и да се забавят разрушителните процеси в ставата. Това изисква стриктно спазване на препоръките на лекаря: редовна употреба на лекарства (например хондропротектори), поддържане на здравословен начин на живот, навременно изпълнение на предписаните процедури, наблюдение на натоварването на ставите.

При артроза основното внимание се обръща на възстановяването на хрущялния слой. Ако има съпътстващи симптоми на възпалителни процеси, могат да се предписват антибиотици или кортикостероиди, за да се облекчи острия стадий и да се премине към основния режим на лечение. В някои тежки случаи може да се наложи операция и дори имплантиране на изкуствена става.