Остеохондроза на гръдната област

Остеохондрозата е дълготрайно заболяване. Най-често при оценка на тежестта на патологичните процеси се разграничават четири етапа:

 • Първият етап е периодът на първоначални промени във фиброзния пръстен на диска, които често остават незабелязани от пациента;
 • Вторият етап съответства на появата на нестабилност в засегнатия сегмент на гръбначния стълб, намаляване на височината на диска;
 • Третият етап се характеризира с появата на хернии или остеохондрални израстъци - остеофити; фиброзният пръстен на този етап е почти разрушен;
 • Четвъртият стадий се характеризира с необратимо увреждане на всички структури, осигуряващи междупрешленната артикулация, дискова фиброза и загуба на подвижност в засегнатия сегмент.
диагноза междупрешленна остеохондроза

Причини за остеохондроза на гръдния кош

Доказано е, че от около 20-годишна възраст нашите прешлени започват бавно да се влошават. С възрастта износването на гръбначния стълб прогресира. Поради дегенеративните процеси се наблюдава намаляване на дебелината на междупрешленния диск, който играе ролята на амортисьор. В допълнение, анормални структури се появяват по костните ръбове на съседни прешлени: костни шипове, спондилофити, които намаляват обхвата на движение.

Дегенеративно-дистрофичните промени започват от пулпозното ядро, след което се разпространяват до фиброзния пръстен, както и до други структурни елементи на прешлените, причинявайки появата на характерни симптоми.

Поради загубата на вода пулпозното ядро престава да разпределя равномерно вертикалното натоварване. Това се отразява негативно на фиброзния пръстен. Прекомерното компресиране (компресия) води до неговото механично увреждане, появата на разкъсвания и пукнатини. Ставите започват да изпитват прекомерен стрес, което постепенно води до нестабилност и болка в гръбначния стълб.

Така че основната причина за остеохондрозата е естественото стареене. Развитието му обаче се улеснява и от комбинация от много неблагоприятни фактори, които увеличават вероятността от проява на болестта. Те включват:

 • пушене;
 • Извършени оперативни интервенции на гръбначния стълб;
 • Наранявания на тази част на гръбначния стълб;
 • Изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза);
 • Слабост на мускулите на гърба;
 • Наднормено телесно тегло;
 • Повишено натоварване на гръбначния стълб.

Предполага се, че инволюцията (стареенето) на хрущялната и костната тъкан на прешлените е генетично обусловена, а прогресирането до болестно състояние с характерни симптоми и прояви става под въздействието на външни и вътрешни фактори. Процесите могат да започнат по-рано, ако са предшествани от увреждане (механично, възпалително и др. ).

Симптоми на остеохондроза на гръдния кош

Симптомите на остеохондрозата на гръдния кош ще зависят от етапа на патологичния процес и съществуващите структурни нарушения. За разлика от други области на гръбначния стълб (цервикален, лумбален), радикуларният синдром и други неврологични усложнения са по-малко характерни за гръдния регион. Това се обяснява с наличието на костна рамка на гръдния кош, която ограничава изместването и компресията на тази част на гръбначния стълб. Най-често болката в гръдната област (дорсалгия или гръдно лумбаго) е свързана с обездвижване на междупрешленните стави.

Справка! Гръдно лумбаго или дорсаго в неврологията се отнася до остра болка с висока интензивност, която се появява в гръдния кош на гръбначния стълб, често свързана със затруднено дишане. Причината за състоянието се крие в силен спазъм на мускулите на гърба. Не може да се пренебрегне, защото. . . Инфарктът на миокарда може да започне по подобен начин, а честото лумбаго може да бъде свързано със сериозни патологии в тялото.

Болката може да продължи от няколко часа до няколко дни. По правило не е толкова интензивен, колкото при увреждане на други части на гръбначния стълб, но също е свързан с движение на гръбначния стълб. Освен това се открива мускулен хипертонус в тази област, който може да се комбинира със слабост и изтръпване на ръцете.

Болката може да бъде тъпа, пареща, дълбока, пароксизмална или постоянна. Усеща се в гърдите, в областта на сърцето и други органи. Пациентите го описват като „кол в гърдите", „компресия на гърдите с обръч", „удар с нож между лопатките". Този раздел се характеризира с излъчваща и опасваща болка, свързана с дълбоки въздишки, кашлица и внезапни движения на гърдите.

Без лечение остеохондрозата на гръдния кош често се усложнява от междуребрена невралгия. В този случай парещата болка може да бъде локализирана в областта на сърцето и може да бъде объркана от пациента за прояви на сърдечна патология.

болка в гръдния кош

важно! Ако почувствате болка в областта на сърцето, не трябва да се опитвате сами да направите диференциална диагноза. За да изключите сърдечните заболявания и да предотвратите прогресирането на патологични процеси в гръбначния стълб, е важно да не отлагате посещението при лекар, да не изчаквате болката и да не се самолекувате.

Болката може да се увеличи при физическа активност, навеждане и психо-емоционален стрес. Когато са засегнати крайните прешлени на тази област, болката може да се излъчва към долната част на гърба, сакрума и дори задните части.

Диагностика на остеохондроза на гръдния кош

Диагностиката на остеохондрозата на гръдния кош е многоетапен процес. На първо място, лекарят ще събере анамнеза:

 • Разберете вашата медицинска история;
 • Имали ли сте близки роднини заболявания на гръбначния стълб?
 • Преди колко време са започнали симптомите и каква е тяхната интензивност;
 • Какви съпътстващи заболявания има?

Необходим е физикален преглед на пациента, включващ преглед на кожата, оценка на постуралните нарушения и палпация (опипване) на мускулите, разположени в близост до гръбначния стълб. Може да се извършат неврологични изследвания, за да се постави диагноза.

Инструментална диагностика

Образната диагностика ви позволява да оцените степента на увреждане на хрущяла, да идентифицирате други съществуващи нарушения и да изключите заболявания с подобни симптоми. Препоръчителните методи за инструментална диагностика на остеохондроза на гръдния кош включват:

 • Рентгенография (спондилография) - дава информация за структурата на костта, наличието на остеофити, състоянието на фасетните стави;
 • CT (компютърна томография) ви позволява да изследвате всичко подробно и, ако е необходимо, да правите измервания, има предимства пред MRI при диагностицирането на патологията на костните структури;
 • MRI (магнитен резонанс) ви позволява да оцените състоянието на меките тъкани, да диагностицирате възпалителни процеси, тумори, гръбначни хернии, да идентифицирате патологични промени в хрущялите, костите, връзките, кръвоносните съдове и да определите стеснението на гръбначния канал. С помощта на ЯМР се откриват съдови патологии и нарушения на кръвообращението на тъканите в гръдния кош.

Лекарствените блокади могат да се използват и за диагностични цели. Поради разнообразието от прояви на болка, често има нужда от допълнителни изследвания, за да се изключат:

 • Ангина пекторис;
 • Инфаркт на миокарда;
 • аортни аневризми,
 • холецистит,
 • Язва на стомаха;
 • Пневмония;
 • Онкологични заболявания и др.

Методи за лечение на гръдна остеохондроза

кабинет за лечебен масаж

Остеохондрозата на гръдния кош е заболяване, което изисква комплексно лечение. В допълнение към лечението с лекарства за облекчаване на болката е важно да се свържете със специалисти в областта на травматологията и неврологията, за да разберете точните причини за тревожните симптоми.

Тактиката на лечение ще зависи от тежестта на заболяването. Обикновено първата възможност за лечение е консервативна терапия, като физиотерапия, нестероидни противовъзпалителни лекарства, топлинна терапия и инжекции за блокада на нервите.

Упражняващата терапия за остеохондроза на гръдния кош ви позволява да укрепите мускулите на гърба и междулопатковия регион, да оформите мускулен корсет и правилна поза, да осигурите мускулна релаксация и да подобрите кръвообращението в този сегмент на гръбначния стълб. При остеохондроза на тази област са полезни дихателни упражнения, събиране на лопатките и въртене на раменете.

Масажът помага за нормализиране на кръвоснабдяването, лимфния дренаж и активира метаболитните процеси. Предписва се извън обостряне, когато пациентът не страда от силна болка. Използват се различни видове медицински масаж: мануален (ръчен), подводен, вакуумен.

Методите за мануална терапия също са популярни. Хиропрактиците работят с блокове и скоби на опорно-двигателния апарат, като ги премахват с помощта на различни техники. Акупресура или точков масаж също може да се направи при остра болка. По време на него лекарят, натискайки пръстите си върху определени точки с различна интензивност, има терапевтичен ефект върху цялото тяло.

Физиотерапевтичните техники са доста ефективни при лечението на остеохондроза на гръдния кош. Те помагат за намаляване на болката, подобряват кръвообращението и укрепват гръбначните мускули. Между тях:

 • Ултразвукова терапия;
 • Електрофореза на лекарства;
 • Лазерна терапия в областта на гръбначния стълб;
 • Транскутанна електрическа невромиостимулация;
 • Излагане на магнитни полета;
 • Електрическа импулсна терапия.

За засилване на терапевтичния ефект се препоръчва комбинация от методи на лекарствена и нелекарствена терапия. Лечението на остеохондрозата на гръдния кош може да отнеме много време, но резултатите ще бъдат видими след първите процедури. Основното нещо е да не отлагате посещението на лекар и да започнете лечението в ранните стадии на заболяването.

Ако консервативното лечение не помогне, може да се наложи операция. Най-често се извършват операции за декомпресия и стабилизация. Те ви позволяват да спрете компресията на гръбначния мозък, нервните корени от хернии, остеофити или хипертрофирани връзки и да фиксирате засегнатия сегмент.

След хирургично лечение ще трябва известно време да носите специален корсет. При изписване от болницата се предписва курс на медицинска рехабилитация.

Лечение на гръдна остеохондроза у дома

Лечението на остеохондрозата на гръдния кош у дома може да бъде ефективно, ако са изпълнени редица условия. На първо място, диагнозата трябва да бъде установена от специалист след пълен преглед. Методите на лечение също трябва да бъдат обсъдени с лекар, за да сте сигурни, че няма противопоказания при наличие на съпътстващи патологии.

Най-важното и основно нещо е поддържането на здравословен начин на живот, контрол на телесното тегло и добавяне на достатъчно физическа активност. Най-добрият начин да се справите с болките в гърба е да спортувате. Те ще помогнат за укрепване на мускулите на гърба, подобряване на кръвообращението, по-лесно справяне със стреса и по този начин ще предотвратят прогресирането на заболяването.

Ако състоянието се влоши или има силна, остра болка, по-добре е да легнете и да осигурите гръбначния стълб в покой. Топлинните процедури и масажите помагат за справяне с неприятните усещания. Във всеки случай домашното лечение не замества консултацията със специалист и изпълнението на неговите препоръки. Неконтролираното самолечение може да доведе до влошаване на състоянието и развитие на усложнения.

Към кой лекар да се обърна?

Невролози и ортопеди лекуват остеохондроза на гръдния кош. Те провеждат диагностика, поставят диагноза и избират подходящо лечение. Пациентите също може да се нуждаят от консултация с физиотерапевт и лекар с упражнения.

Ако имате болка в областта на гръдния кош, можете също да се консултирате с терапевт. Той ще анализира клиничните прояви, ще предпише необходимите изследвания и ще ви насочи към специалист.

Лечение на гръдна остеохондроза

Лекарите във вашата регионална клиника ще ви помогнат да се справите със симптомите на остеохондроза на гръдния кош. В по-голямата си част почти всяка клиника разполага с необходимото модерно диагностично оборудване, което ви позволява да получите най-точната информация за състоянието на гръбначния стълб и да изберете най-ефективния метод на лечение. Опитни специалисти от различни профили помагат на пациентите да възстановят здравето си в комфортни условия: невролози, ортопеди, физиотерапевти, масажисти, терапевти.

Ако е необходимо, в съвременните реалности е възможно да получите съвет от други специализирани специалисти в най-кратки срокове и без опашки. Консултантите са готови да помогнат, ако възникнат въпроси. Попълнете формата за обратна връзка в Интернет и те определено ще ви се обадят.